Ostatnio naszła mnie wielka ochota na zjedzenie omleta z owocami. Wyobraziłam sobie pulchniutki, wysoki omlet... lekki jak chmurka :) Wtedy jednak przypomniałam sobie o tym, że aby osiągnąć taki efekt będę musiała pobrudzić mnóstwo naczyń i jeszcze wyciągnąć mikser z górnej półki.
Niezrażając się postanowiłam przygotować zmodyfikowaną wersję.
SAŁATKĘ OWOCOWĄ POD KOŁDERKĄ
banan
pomarańcz
kiwi
jabłko
sok z cytryny (odrobina)
2x łyżka śmietanki słodkiej
2x jajko
1x łyżka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
1x łyżeczka cukru wanilinowego
Owoce umyj, obierz i pokrój w kostkę (jeżeli masz duże sztuki to prawdopodobnie nie zużyjesz całości do tego dania, ale nie martw się - z pozostałości spokojnie można zrobić np. koktajl śniadaniowy). Lekko skrop sokiem z cytryny, żeby owoce nie ściemniały.
Do miseczki wbij jajka, dodaj mąkę, sodę i łyżeczkę słodkiej śmietanki - rozbełtaj widelcem, dokładnie żeby nie było grudek. Gotową masę wylej na rozgrzaną patelnię. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe ciasto obsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Ułóż na dużym talerzu, na wierzch nałóż owoce, polej pozostałością śmietanki i posyp cukrem wanilinowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz