wtorek, 8 stycznia 2013

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym

Przepis, który zamieszczę poniżej to fajny pomysł na szybki obiad. Czasami robię sobie coś takiego na kolację - jeśli jestem naprawdę głodna i mam dość kanapek. W zestawie poniżej użyłam ziemniaka i marchewki, ale można też upiec inne warzywa korzeniowe i bulwy (np. pietruszkę, buraka albo bataty).

PIECZONE WARZYWA Z SOSEM JOGURTOWYM

2x ziemniak
2x marchewka
1x mały jogurt naturalny
1/2 pęczku szczypiorku (można też użyć natki pietruszki)
sól, pieprz, papryka ostra lub słodka


Warzywa dokładnie umyj i obierz (ja piekę ziemniaki w mundurkach, ale to według uznania). Marchew pokrój w słupki, a ziemniaki na ćwiartki. Do nagrzanego do 220 stopni piekarnika wrzuć najpierw ziemniaki, po 20 min. dodaj marchew
i piecz jeszcze około 20 min. - aż ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem). Jogurt naturalny wymieszaj z przyprawami, a następnie posyp drobno posiekanym (oczywiście dobrze umytym wcześniej) szczypiorkiem.
Upieczone warzywa maczaj w sosie jogurtowym. Podane na ciepło są świetną alternatywą dla wieczornych kanapek albo tostów.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz