poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kopytka zwane też gniocci i schab ze śliwką

Nie jestem fanką gotowanych ziemniaków. Jestem natomiast fanką kopytek. Dziś zaproponuję kopytka w wersji włoskiej. Ziemniaczane kluseczki pyszniutkie tak samo jak zwykłe kopytka, ale o nieco innym kształcie. Podane z pieczonym schabem z cebulką i śliwką. Prawdę mówiąc był to mój obiad z drugiego dnia minionych świąt. Kopytka są jednak równie dobre podsmażone na maśle i posypane cukrem albo jeszcze lepiej podane z sosikiem mięsnym.

KOPYTKA zwane też GNIOCCI
3x duży ugotowany ziemniak
1x łyżka jogurtu naturalnego
1x łyżka masła
1x łyżeczka granulowanego czosnku
1x jajko
mąka (mniej więcej tyle samo co ziemniaków)
sól

Ziemniaki ugotuj do miękkości, ubij na gorąco - dodaj jogurt, masło i czosnek. Wymieszaj dokładnie. Takie pire świetnie nadaje się, samo w sobie, jako dodatek do mięsa i sałatki. Jeśli jednak masz ochotę na kopytkowe gniocci to kontynuuj gotowanie :) Tłuczone ziemniaczki przesuń na jedną stronę garnka, a drugą stronę zapełnij mąką. Wbij jako. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób ciasto. Z ciasta formuj małe kulki, które następnie ugniataj lekko widelcem - wyjdzie fajny wzór. Widelec od czasu do czasu obsypuj mąką, żeby nie pywierał do kluseczków. Gotowe kulki wrzuć do gotujące się wody. Poczekaj, aż wypłyną, a następnie gotuj jeszcze jakieś 2-3 min. Odcedź i gotowe!



















SCHAB ZE ŚLIWKĄ
2x kotlet schabowy
3x suszona śliwka
2x cebula
4x łyżka oleju
2x łyżka mąki
1x łyżeczka soli
1x łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Na gorący olej wrzuć wcześniej rozbite i oprószone mąką kotlety (ponieważ nie mam w domu tłuczka do mięsa - zamierzam nabyć ;)  używam do tego celu trzonka noża - efekt nie jest tak dobry, ale lepsze to niż nic). Uwaga! Pryska. Zarumień mięso z obu stron. Dodaj pokrojoną
w kostkę lub plasterki cebulę. Odczekaj minutę i zalej całość szklanką wody. Duś pod przykryciem ok. 20 min., obróć mięso i pozostaw na ogniu jeszcze przez kolejne 10 min. Następnie dodaj suszone śliwki i przyprawy. Duś kolejne 10 min. Możesz lekko zagęścić sos resztą mąki z kopytek. Zagotuj. Podawaj z sałatką i kopytkami ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz