piątek, 8 lutego 2013

Risotto z groszkiem

Bardzo lubię mrożony groszek cukrowy. Jest łatwy w przechowywaniu, a dodatkowo dużo smaczniejszy od tego z puszki. Często dodaję go do swoich potraw (np. krupniku albo gotowanej marchewki) ostatnio postanowiłam zrobić eksperyment i tak oto powstało coś na kształt

RISOTTO Z GROSZKIEM, zwane inaczej RYŻEM W ZIELONE KROPKI :)

2x szklanka rosołku (może być domowy albo z kostki)
200 g ryżu (najlepszy jest taki specjalny do risotto - można znaleźć w markecie)
1/2 szklanki groszku cukrowego
1x duża cebula
3x łyżka masła
ser żółty do posypania
Risotto w zielone kropki (na zdjęciu bez sera)



















Rozpuść masło i wsyp do niego ryż - podsmaż go przez jakieś 2-3 minuty często mieszając. Następnie wrzuć do garnka pokrojoną drobno cebulkę. Całość zalej 1/2 szklanki wody - zamieszaj. Pogotuj jakieś 5 min. Pamiętaj o częstym mieszaniu, żeby ryż się nie przypalił. Dodaj groszek cukrowy i powoli dolewaj rosołek - po mniej więcej 1/2 szklanki. Konsystencja powinna być dość gęsta, więc nie można wlać wszystkiego naraz :) Kiedy płyn się wygotuje, dolej więcej. Całość powinna być gotowa po około 15 min., przed podaniem sprawdź czy ryż na pewno jest miękki. Nałóż porcje na talerz i posyp żółtym serem (najsmaczniejsze
z parmezanem).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz