PIZZERYJKI:
1x szklanka mąki
1/4 opakowania drożdży (używam świeżych, ale mogą być też suszone)
2x łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
+ dodatki: np. koncentrat pomidorowy, przyprawa prowansalska, pieczarki, szynka, ser żółty
Drożdże wrzuć do ciepłego mleka z cukrem, zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość) - pilnuj, żeby nie wyskoczyły ze szklanki ;) Mąkę przesiej przez sitko (można to sobie darować), dodaj oliwę i sól, dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj zaczyn z drożdży, ponownie wymieszaj i zacznij wyrabiać - jeśli ciasto będzie bardzo lepkie dodaj więcej mąki. Formuj kulki, a następnie rozgnieć je na papierze do pieczenia. Taka porcja wystarcza mi na około 6 pizzeryjek. Następnie rozłóż dodatki na placuszkach - na spód koncentrat pomidorowy, a później dowolne dodatki. Zamiast sosu z pomidorów można też użyć jogurtowego (czasem robię takie z dynią, cebulą i serem feta).
Pizzeryjki piecz około 10 - 25 min. w temperaturze 220 stopni. Ja używam piekarnika
z termoobiegiem. W każdym razie brzegi ciasta powinny mieć złoty kolor :)
Smacznego!
z termoobiegiem. W każdym razie brzegi ciasta powinny mieć złoty kolor :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz