piątek, 8 lutego 2013

Jabłecznik polany

Jakieś dwa tygodnie temu znalazłam w "Poradniku Domowym" przepis na szarlotkę. Zainspirowana trochę go zmodyfikowałam i oto moja wersja:

JABŁECZNIK POLANY:
3x duże jabłko
2x jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki
1x łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2x łyżka śmietanki kremówki
1x łyżka rodzynek
+ pomadka czekoladowa do dekoracji



















Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Pozostałe składniki wrzuć do miseczki i dokładnie wymieszaj, aby osiągnąć konsystencję gęstszą od ciasta na naleśniki. Jabłka rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia i polej ciastem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 min (180 stopni). Pokrój w ćwiartki. Pyszniutkie!
Można podać polane śmietanką i czekoladką. Tak jest na moim zdjęciu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz