czwartek, 20 grudnia 2012

Jajka w kapeluszu z marchewką z groszkiem

Chciałabym zaproponować tym razem coś klasycznego. Fajny pomysł na bezmięsny obiad, dość łatwy, a przy okazji tradycyjny :) Generalnie nie można go zepsuć, więc zrób śmiało jeśli nie umiesz gotować, a teściowa wprasza się na obiad :p Może nie padnie z zachwytu, ale na pewno nie będzie się miła do czego przyczepić (no oczywiście oprócz tego, że nie ma mięsa).

JAJKA W KAPELUSZU Z MARCHEWKĄ Z GROSZKIEM
4x jajko
1/4 kostki masła
4x ziemniak
2x marchewka
trochę zielonego groszku (użyłam mrożonego)
1x łyżka mąki
sól, pieprz

Jak widać jest to też obiad ze stosunkowo niewielkiej liczby składników, które generalnie zazwyczaj są w lodówce (no może oprócz groszku, ale można równie dobrze przyrządzić marchew bez niego). No ale do rzeczy! (Butter bei die Fische! co oznacza właśnie "do rzeczy", ale chciałam w tym miejscu jeszcze zaprosić na jeden z moich ulubionych blogów o języku niemieckim).
Do rzeczy 2!


















Obierz ziemniaki i marchew. Opłukaj w zimnej wodzie. Do jednego garnka wrzuć ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Do drugiego garnka wrzuć marchewkę pokrojoną w talarki i trochę groszku zielonego (ilość według uznania), zalej wodą tak, żeby przykryła warzywa i gotuj pod pokrywką około 10-15 min., dodaj przyprawy oraz połowę odmierzonej porcji masła i mąkę. Podgotuj bez przykrycia, aż do uzyskania konsystencji sosu.
Patelnię teflonową wysmaruj masłem (ja chwytam za kawałek i przejeżdżam nim po podgrzanej patelni) i rozbij jajka. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy białko się zetnie przewróć jajka na drugą stronę - osiągniesz efekt jajka w kapeluszu. Jeśli wolisz możesz nie przewracać jajek - wtedy będą sadzone :) Następnie wszystko pięknie ułóż na talerzu i ciesz się pysznym, domowym obiadem w mniej niż 40 min.
Smacznego!

Byłabym zapomniała o wartości kalorycznej - około 350 kcal na jedną porcję. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz