piątek, 21 grudnia 2012

Łazanki

Dziś na obiad coś standardowego:

ŁAZANKI
1/2 małej białej kapusty
1x cebula
120g makaronu typu łazanki
1/5 kostki smalcu
1x łyżka oleju
sól, pieprz

Pokrój kapustę w plastry, a cebulkę w kostkę. Na patelnie nalej olej i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj kapustę. Odczekaj około minuty i zalej całość mniej więcej szklanką wody. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 10- 15 min. W osobnym garnku ugotuj makaron (al dente) i odcedź. Zdejmij pokrywkę z kapusty i sprawdź czy warzywa są już miękkie - jeśli tak to odczekaj, aż odparuje nadmiar sosu. Wtedy dodaj makaron oraz smalec. Zamieszaj i przypraw. Ja osobiście uwielbiam kiedy łazanki są bardzo pikantne :) Najlepiej smakują jeśli spód się nieco przypiecze, ale nie za bardzo.


Wartość kaloryczna porcji ok. 380 kcal.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz