KURCZAK CURRY ZE SZPINAKIEM
-->
200 g piersi z kurczaka
1 pęczek świeżego szpinak
3 łyżeczki przyprawy typu curry
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
160 g makaronu
Ten przepis inspirowany jest moim ulubionym obiadem z
czasów uczelni. Na przerwach często chodziłam właśnie na coś w tym stylu, a
później kiedy już przestałam tak często tam bywać postanowiłam odtworzyć przepis
w domu.
Kurczaka kroisz w kostkę i wrzucasz na rozgrzany olej.
Podsmażasz, aż do uzyskania lekko złotego koloru, następnie dodajesz pokrojone
drobno ząbki czosnku, zalewasz mlekiem. Czekasz, aż mleko zacznie się gotować –
wtedy dodajesz szpinak (pamiętaj, aby go wcześniej bardzo dokładnie umyć!).
Przyprawiasz: curry, sól, pieprz, masło. Mieszasz. Gotujesz na małym ogniu
jeszcze około 5 min.
Podawaj z makaronem! Pysznota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz