Przed wami:
PROSTY KURCZAK ALA CHIŃSZCZYZNA
-->
200g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
5 łyżek sosu słodko-kwaśnego
2 marchewki
¼ opakowania warzyw mrożonych do dań chińskich
sól, pieprz
150g ryżu
To bardzo fajne i szybkie danie. Gotujesz ryż na sypko. W
osolonej wodzie, albo w wersji mniej ekologicznej w wodzie z dodatkiem
przyprawy typu wegeta (wtedy uzyskasz fajny żółty kolor ryżu, ten sam efekt
osiągniesz dodając do soli pół łyżeczki kurkumy albo przyprawy typu curry). Kurczaka
kroisz w paseczki (bo wtedy danie wygląda najładniej) i podsmażasz na
rozgrzanym oleju (uważaj, żeby nie zostawiać oleju samego zbyt długo na
patelni, bo będzie pryskać), mieszasz od czasu do czasu. Kurczak powinien być
smażony tak długo dopóki nie będzie widać kawałków surowego mięsa. Wcześniej
pokrój marchewkę w cienkie plastry – można użyć do tego celu tarła do surówek,
ale ja wolę pokrojone nożem. Wrzuć do smażącego się kurczaka i zamieszaj. Odczekaj
jakieś 2-3 min. i dodaj mrożone warzywa do dań chińskich oraz sos słodko-kwaśny
(zwykle używam gotowego, który kupuję na zapas w dużej butli – oszczędność
czasu i pieniędzy). Pomieszaj, zmniejsz gaz pod patelnią i przykryj wszystko
pokrywką. Odczekaj jakieś 4-5 min., aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz