piątek, 26 października 2012

Prosty kurczak ala chińszczyzna

Uwielbiam dania przygotowywane ze świeżych produktów. Z własnego ogródka (a właściwie rodziców) albo prosto z targu. Są jednak dni kiedy dość mam krojenia, siekania i robienia wszystkiego od podstaw, a mam ochotę na pyszny, gorący obiad. Wtedy sięgam do tego przepisu - jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a zjada go nawet mój mąż, który nie do końca docenia warzywa :)

Przed wami:
PROSTY KURCZAK ALA CHIŃSZCZYZNA

-->
200g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
5 łyżek sosu słodko-kwaśnego
2 marchewki
¼ opakowania warzyw mrożonych do dań chińskich
sól, pieprz
150g ryżu

To bardzo fajne i szybkie danie. Gotujesz ryż na sypko. W osolonej wodzie, albo w wersji mniej ekologicznej w wodzie z dodatkiem przyprawy typu wegeta (wtedy uzyskasz fajny żółty kolor ryżu, ten sam efekt osiągniesz dodając do soli pół łyżeczki kurkumy albo przyprawy typu curry). Kurczaka kroisz w paseczki (bo wtedy danie wygląda najładniej) i podsmażasz na rozgrzanym oleju (uważaj, żeby nie zostawiać oleju samego zbyt długo na patelni, bo będzie pryskać), mieszasz od czasu do czasu. Kurczak powinien być smażony tak długo dopóki nie będzie widać kawałków surowego mięsa. Wcześniej pokrój marchewkę w cienkie plastry – można użyć do tego celu tarła do surówek, ale ja wolę pokrojone nożem. Wrzuć do smażącego się kurczaka i zamieszaj. Odczekaj jakieś 2-3 min. i dodaj mrożone warzywa do dań chińskich oraz sos słodko-kwaśny (zwykle używam gotowego, który kupuję na zapas w dużej butli – oszczędność czasu i pieniędzy). Pomieszaj, zmniejsz gaz pod patelnią i przykryj wszystko pokrywką. Odczekaj jakieś 4-5 min., aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz