piątek, 29 marca 2013

Trójkowa rolada jabłkowa

Pyszna rolada biszkoptowa, do której dodaje się wszystkiego po trzy, no prawie ;)

ROLADA JABŁKOWA "3"
3x jajko
3x łyżka mąki
3x łyżka cukru pudru
3x szczypta proszku do pieczenia
3x jabłko
1x galaretka owocowa
+ przygotuj dodatkowo czystą ściereczkę!

Proszę bardzo :) Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarła. Kolorową galaretkę rozpuść w 1/2 zalecanej ilości wody. Pomieszaj galaretkę ze startymi jabłkami - odłóż do wystygnięcia.


















Rozbij jajka, białka ubij na sztywno, a następnie dodaj ostrożnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Dokładnie wymieszaj. Nałóż wszystko na papier do pieczenia - rozprowadź na brytfannie tak, aby ciasto utworzyło w miarę równy prostokąt. Piecz ok. 15- 20 min. w 180 stopniach. Jeszcze ciepły biszkopt zwiń w rulon przy użyciu czystej bawełnianej ściereczki albo pieluchy tetrowej, pozostaw do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie, delikatnie je rozwiń i nałóż na nie masę jabłkową. Zwiń ponownie, ciasno zawiń ściereczką i włóż do lodówki :) Po jakiejś godzinie ciasto jest gotowe do pożarcia.
Pyszne, ale mała porcja wychodzi ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz