wtorek, 6 listopada 2012

Ciastka maślane

Kiedy zdarza mi się czekać na gości, którzy zapowiedzieli swoją wizytę dosłownie chwilę wcześniej mam w zanadrzu kilka fajnych szybkich przepisów. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pierwszym z nich - zrobimy sobie imprezową serie ;)

CIASTKA MAŚLANE:
1 kostka masła
10- 15 dag cukru
1x cukier waniliowy
mąka

W małym garnku rozpuszczasz kostkę masła (na bardzo mały ogniu!) i dodajesz cukier i cukier waniliowy. Zdejmij z ognia i pomieszaj chwilę, aby kryształki cukru się rozpuściły. Nie musisz ich rozpuszczać całkowicie. Następnie dosypujesz mąkę i mieszasz łyżką. W miarę konieczności dosypujesz więcej. Chodzi o to, aby uzyskać masę o konsystencji plasteliny :) I teraz najlepsze! Robisz sobie kuleczki z masy masłowo-cukrowo-mącznej, rozkładasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo folią aluminiową) i zgniatasz delikatnie widelcem.
Pieczesz około 20 min. w temperaturze 180 stopni - na złoty kolor, chociaż moim zdaniem ciasteczka lepiej smakują kiedy są bardziej przypieczone.
Bardzo dobre do kawy albo kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz